Dzisiaj jest dzień, w którym „Poznajmy Architektów”
…ale żeby zrobić Wam mały wstęp.

Pracujemy z dużą grupą architektów. Codziennie z nimi rozmawiamy i każdy z nich wyróżnia się tym czymś charakterystycznym tylko dla siebie. Postanowiliśmy, że warto pokazać ich prace, realizacje i projekty – nawet te, w których my nie gramy pierwszych skrzypiec.

Naszym celem jest to, aby promować kawałek dobrej architektury. I to, aby zapalić w Was lampkę zainteresowania swoim otoczeniem.

Każdego dnia mijamy setki obiektów, które przecież ktoś kiedyś zaprojektował i wykonał. Nasze okolice naszpikowane są ciekawymi bryłami, rozwiązaniami, smaczkami. A podpisują się pod nimi przecież architekci z naszych miast. I obok wielkich biurowców w centrach, mamy też ciekawe uliczki i ukryte ich zakamarki. Bywa, że wiele z nich dopiero co powstaje, wiele z nich będą tworzyły Wasze domy. 

Architektura tworzy otoczenie, w którym żyjemy. My tu tylko podpowiemy, gdzie warto zajrzeć, a Wy będziecie mogli wybrać się na długi spacer i ocenić czy dany budynek do Was przemawia czy zupełnie nie chce z Wami rozmawiać. Bywa przecież i tak 🙂

Zatem – Startujemy.


Jako pierwsi pojawiają się u nas Przemek Kaczkowski i Magda Morelewska ze STOPROCENT architekci. Temat: Dom J/ J-House. Budynek zaprojektowany na kameralnej uliczce na wrocławskim Oporowie. 

Dom J/ J-House. Budynek został zaprojektowany na kameralnej uliczce na wrocławskim Oporowie. Stosunkowo wąska działka skłoniła projektantów do rozwiązania funkcji budynku na trzech poziomach. Takie rozwiązanie umożliwiło zmniejszenie powierzchni zabudowy i zachowanie możliwe dużego ogrodu w głębi działki. Kondygnację parteru wyniesiono ok. 1,5 m ponad poziom istniejącego terenu i obsypano niewielkimi skarpami porośniętymi zielenią. To pozwoliło na umieszczenie w elewacji frontowej szerokiego wjazdu do garażu na poziomie -0.5 . Dodatkowo, znacznie ograniczyło możliwość wglądu do wnętrza zwiększając intymność budynku od strony ulicy. 

Nad wjazdem do garażu zaprojektowano szeroki podest, z którego prowadzi główne wejście do budynku. Od strony północnej i od ulicy przewidziano obszerną kuchnię z wyspą centralną oraz gabinet do pracy biurowej. Pozostałe pomieszczenia parteru; dwukondygnacyjny salon i jadalnia, otwierają się ogród. Ich funkcjonalnym przedłużeniem jest częściowo zadaszony taras i drewniany deck w południowej części budynku. Od strony ogrodu poziom terenu ukształtowano w formie skarpy, łagodnie opadającej w kierunku południowego krańca działki. U jej podnóża w przyszłości planowany jest niewielki basen zewnętrzny z częścią wypoczynkową.

Na piętrze projektowanego budynku przewidziano głownie pomieszczenia sypialne i gospodarcze. Dzięki podwójnej wysokości salonu przestrzenie parteru i piętra wzajemnie się przenikają, umożliwiając mieszkańcom dobrą komunikację i integrację.

Jednym z podstawowych założeń początkowych było zastosowanie trwałej, ceglanej elewacji. Dość chaotyczny kontekst sąsiedniej zabudowy mieszkaniowej skłonił projektantów wyboru bardziej stonowanej i neutralnej kolorystyki fasad. Duże płaszczyzny ścian wykończonych jasnoszarą cegłą zestawiono z dużymi pasmowymi przeszkleniami. Nadproża okienne i balkony zaznaczono w elewacji pasami z profilowanych okładzin betonowych. Balustrady na tarasach i balkonach zaprojektowano jako wykonane z płaskowników stalowych z wypełnieniem szklanym. Proporcje budynku i rozwiązania wykończeniowe stanowią świadome nawiązanie do modernistycznej zabudowy przedwojennego Wrocławia.

Opis: STOPROCENT architekci / Magda Morelewska i Przemek Kaczkowski

Author admin