PLANK / Inwestycja publiczna

Nasze TEKTY poradzą sobie z każdą przestrzenią. Tym razem, na kilku piętrach nowoczesnego biurowca ukrytego za neorenesansową fasadą, ze światłem grają kafle z rodziny PLANK.

Podłużne, smukłe formy wyznaczają rytm i wprowadzają dynamikę do oszczędnych, minimalistycznych wnętrz. Po raz pierwszy możemy się na nie natknąć w lobby budynku, na parterze, gdzie przełamują geometrię ścian w kąciku wypoczynkowym. Odpowiednio podświetlone przypominają delikatne formy origami i aż proszą się o dotyk. Tu mamy kafle PLANK 1.

Kilka kroków dalej znajdziemy kawiarnię urządzoną w starym, okrągłym holu. W tym wysokim na kilka pięter, doświetlonym olbrzymimi oknami pomieszczeniu również królują TEKTy, ułożone aż pod sam sufit. Pijąc kawę warto zadrzeć głowę do góry – ściany ozdobione PLANK 1 i naszpikowane oświetleniem sklepienie kojarzą się bardzo futurystycznie. Zwłaszcza, gdy za oknem mamy klasycyzujący gmach Teatru Wielkiego. 

Kolejne piętra witają nas kompozycjami stworzonymi z przestrzennych kafli PLANK 2 i płaskich PLANK P. Mimo że aranżacje wydają się podobne, to za każdym razem wysiadając z windy widzimy zupełnie inny obraz. Słońce działa tu jak narzędzie do animacji i ożywia światłocień, w zależności od natężenia i kąta padania. Obserwowanie tego spektaklu jest fascynujące i hipnotyzuje – zupełnie jak po drugiej stronie placu. A my po raz kolejny przekonujemy się, że TEKT i światło to nierozłączni kompani. 

Inwestycja publiczna
Lokalizacja, Warszawa, Plac Teatralny
Data realizacji: 2022
Dział: TEKT Concrete, MILKE Inwestycje
Materiał: kafle PLANK 1 + PLANK 2 + PLANK P, kolor biały

MATERIAŁ UŻYTY W PROJEKCIE

Plank 1

Plank 2

Plank P